Ingredienser (4 personer):
1 kg pumpa tex butternut eller muskatpumpa (ca 600 gr eller 1 liter färdigskurna bitar)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 färsk röd chili
1 cm ingefära
2 msk olivolja
ca 8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
saften från 1 lime
salt
2 dl kokosgrädde
ett litet knippe färsk koriander eller persilja för dekoration
rostat fröfräs:
1 msk smör
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
2 msk sesamfrön
1/2 tsk flingsalt
Skala och dela pumpan i stora bitar. Skala löken och dela i 4 delar. Ta bort skalet på vitlöksklyftorna och hacka dem. Dela chilin och ta bort kärnorna. Skala och hacka ingefäran fint. Fräs pumpa, lök, vitlök, chili och ingefära i olja några minuter. Rör om under tiden. Löken ska bli mjuk men inte få färg. Täck grönsakerna med vatten och smula i buljongtärningarna. Låt koka upp och sedan sjuda i 20 minuter eller tills pumpan är genommjuk. Under tiden rostar du frön: smält smöret i en stekpanna. Lägg fröna i pannan och fräs några minuter medan du rör om. De skall bli lite gyllenbruna. Mixa soppan slät med stavmixer. Pressa limen och häll saften i sopan. Smaka av med salt. Häll upp soppan i tallrikar och vänd försiktigt ned kokosgrädden så att soppan blir vackert “randig”. Servera med koriander eller persilja och frön på toppen.
Leave a Reply