Har du socker, ägg, lite smör och glass eller grädde hemma har du med lite fantasi alltid efterrätt.
Mjöl 3 dl
Smör (eller margarin) 50 gr
Mjölk 1 dl (eller vatten går oxå bra)
Ägg 2 st
Strösocker 2 dl
Vaniljsocker 1 tsk
Bakpulver 1 1/2 tsk
Kardemumma 2 tsk
Farinsocker 2 msk
Nektariner 6-8 st eller persikor 4-6 st
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Smält under tiden smöret. När smöret smält blanda i mjölken och låt koka upp. Blanda smörblandningen i äggblandningen och rör sist i mjöl, vanilsocker och bakpulver i det hela. (rör som vanligt så lite som möjligt i de fluffiga äggen så att den inte mister sin fluffighet) Häll smeten i en smörad och bröad form. Skär nektarinerna eller persikorna i tunna klyftor. Lägg dem i en skål och häll över farinsockret och kardemumman och rör runt. Häll frukten över smeten i formen. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 35-45 min.
Har du inte nektariner eller persikor tar du annan frukt eller bär. Äpplen stekta med socker och kanel blir också gott. Servera med vaniljgrädde eller vaniljglass.
Leave a Reply