Detta recept har jag stulit från Konsums medlemstidning. Såg gott ut så jag provade och gott var det!
Ingredienser:
Kakan:
225 gr smör
2 dl bryggt kaffe
1 dl kakao
4 dl vetemjöl
4 dl rörsocker eller strösocker
2 tsk vanlijsocker
1,5 tsk bikarbonat
2 ägg
1 dl gräddfil
Till formen:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
Kola:
1 dl strösocker
1 msk vatten
1 dl visprgädde
1 dl mörk sirap
50 gr smör
Fylning:
25 gr rumsvarmt smör
150 gr philadelphiaost
1,5 dl florsocker
0,5 tsk vanlijsocker
1/3 av kolan (se ovan)
Gör så här:
Smält smör i en kastrull. Blanda i kaffe och kakao och ställ åt sidan för att svalna. Blanda alla torra ingredienser till kakan i en bunke. Blanda ägg och gräddfil i de torra ingredienserna och häll sedan i smörblandningen. Vispa till slät smet.
Smöra och mjöla en form som rymmer 2 liter och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i en timme.
Lägg socker vatten och sirap i en kastrull och koka i 5 minuter. Rör i smöret och grädden och ställ åt sidan för att svalna.
Ta ut kakan och låt svalna i formen i 10 min och vänd den sedan upp och ned och låt den svalna helt under formen. (Kakan skall vara rumsvarm när man gör resten annars smälter fyllningen.)
Blanda alla ingredienser till fyllningen. Skär kakan på mitten (horisontellt), lägg kakan på ett kakfat och bred fyllningen mellan kaklagren. Lägg på översta lagret igen och häll kolan över toppen. Häll på rikligt så att det är lyxigt och massor av sås som kan sugas upp av kakan. Skulle det bli sås över så spar den och häll den i en kanna och servera vid sidan om kakan.
Leave a Reply