Ingredienser (3 kakor, 6-9 bitar)
3 formar (4-5 dl)
2-3 msk smör och ströbröd till formarna
100 g smör
1 1/2 dl brun farin
2 ägg
1 1/2 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
11/2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk bikarbonat
Glasyr:
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten
Garnering:
ca 1 dl polkagrisar (snyggast blir gammeldags blanka fina polkagrisar)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formarna.
Rör smör och socker med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop Rör ner gräddfilen. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat och vänd ned i smeten. Vispa ihop noga.
Fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp. Låt kallna.
Blanda ihop siktat florsocker och vatten till en tjock glasyr. Ringa glasyren över kakorna. Garnera med finstötta polkagrisar.
Leave a Reply