Lussekatter är gott det men dessa lyxiga saffransbullar är snäppet bättre!
Ingredienser
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
200 g vit choklad
2 msk socker
100 gr mandelmassa
1 uppvispat ägg
1 dl hackade hasselnötter
100 gram philadelphia ost
Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölk och saffran och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, 1/2 – 1 cm tjock. Vispa smöret, sockret och osten och bred över degen. Grovriv chokladen och nötterna och strö över. Stö över mandelmassa (ett tips är att frysa mandelmassan, då är det lättare att riva och den klumpar sig inte) och nötter. Rulla ihop och gör bullar av önskad sort, snitt, snäckor, snurror. Vad som passar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa 20 – 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö ev över lite nöthack och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.
Leave a Reply