Ingredienser (4 port)
300 gr kyckling (file eller lårfile)
1 gul lök
225 gr ananas (färsk är godast men burk går bra)
2 ägg
3 dl vetemjöl
ca 4 dl frityrolja
1 dl strösocker
1/2 dl vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
2 msk soya
1/2 dl ketchup
3 msk sweet chili sås
salt, peppar, paprika pulver
ev. Siratcha sås
ev. 2 salladslök
ev. ca 3-4 msk Sesamfrön
Gör så här:
Strimla kycklingen i mindre bitar. Blanda vetemjölet med salt och paprikapulver i en skål. I en annan skål knäck äggen och vispa dem med en gaffel så att äggvita och gula blandas. I en wokpanna, häll i oljan och sätt på värmen. Under tiden oljan hettas upp doppa kycklingen i mjölblandningen och sen i äggen och till sist i mjölet igen. När oljan är varm fritera kycklingen i omgångar. När kycklingen är klar lägg den på ett fat med hushållspapper som kan suga upp ev. extra olja. Ta wokpannan av värmen. Häll oljan i en lien kastrull så den kan svalna. Torka försiktigt ur den varma wokpannan med hushållspapper. Hacka löken i stora bitar och om ananasen inte redan är i bitar, skär den i bitar och om det är bukt ananas, häll av spadet.
Sätt wokpannan på plattan igen. Stek löken i lite olja tills den är mjuk. Blanda socker, vinäger, ketchup, chilisåsen och soya i pannan. Riv i vitlöksklyftorna. Lägg i ananasen och koka ihop såsen. Om ni vill ha starkare sås kan den smakas av med siratcha sås till önskad styrka. Blanda i kycklingen och vänd runt så att alla kycklingbitar täcks med sås. Servera genast (annars mister kycklingen sin crunch) med ris och ev. garnerad med skickad salladslök och sesamfrön.
Leave a Reply