Ingredienser (1 stor burk):
1 1/2 kg kinakål (salladskål)
3 blad pak-choi eller grönkål
1 1/2 dl salt, jodfri
1/2 purjolölk
3 morötter
3 röda chili, strimlade
8 vitlöksklyftor, finhackade
3 cm färsk, skalad och finriven ingefära
1/2 msk malet chilipulver
1 1/2 msk chiliflingor
1 msk strösocker
1 msk fisksås
Gör så här:
Skär salladskålen i fyra klyftor på längden (snitt från rot till topp så att säga) Skär bort stocken på grönkålen och skär den i två bitar. Lägg salladen och kålen i en stor bunke och strö salt mellan bladen. Häll på vatten så att det täcker kålen. Lägg på en tallrik som lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
Skölj kålen och låt den rinna av i ett durkslag. Skär purjolöken i 3-4 cm stora bitar. Skala och strimla morötterna fint. Skiva och kärna ur chilin. Blanda med övriga ingredienser och fördela mellan bladen på kinakålen. Pressa ner allt i en stor, väl rengjord burk så att så lite luft som möjligt är kvar i burken.
Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Ställ sedan burken i kylen 5-7 dygn.
Leave a Reply