Italiensk krämig risotto är väldigt gott och hemskt mycket lättare att göra än vad tv kockarna får det att framstå som.
Ingredienser:
Aborioris ca 0,5 dl per person om risotton äts som tillbehör 0,75 dl om det äts som en fristående rätt
Gul lök
Vitlök
Grönsaksbuljong
Gör så här:
Koka upp buljongen, en tärning per halvliter vatten. Det behövs ca en halv liter buljong per deciliter ris.
Hacka löken och vitlöken. Fräs lökhacket i olivolja på låg värme i en gryta. När löken fräst någon minut, häll i riset och fräs lite till. Rör så att riset och löken inte bränns. Riset skall bli lite glansigt och löken mjuk. Inget skall bli brunt. Häll sedan på buljong så att det precis täcker riset och rör om lite. (man kan göra det hela ännu lättare genom att bara kasta i en buljongtärning och koka vatten i vattenkokaren som man sedan häller över lite i taget istället för buljong kokt i gryta för sig) Koka på lägsta värmen som ändå gör att det kokar. När buljongen försvunnit ner till halva riset ungefär häller du på så att buljongen täcker igen. Rör om då och då. Man behöver absolut inte röra hela tiden. När riset är mjukt men inte grötmjukt är det klart. Riv i rejält med parmesan och låt det smälta. Justera ev krämigheten med lite buljong. Risotton skall rinna ut när den hamnar på tallriken men det skall bara flyta ut lite (det är svårt att beskriva konsistens…. som lös risgrynsgröt typ….)
Risotton kan serveras med svamp, bacon, grillad kyckling och massa annat. Jag tycker det är gott till något med rejäl smak som tex. rökt bacon eller syrlig citronkyckling.
Leave a Reply