Ingredienser: (6-8 port)
1 kg fläskfile
1 msk rapsolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Marinad 1:
2 msk japansk soya
1 msk hoisinsås
1 msk färskriven ingefära
1 krm salt
2 msk rapsolja
Marinad 2:
2/3 dl vit balsamvinäger
3 msk vatten
1 1/2 dl majsolja
1 tsk salt
1-2 msk ljust muskavadosocker
1 vitlöksklyfta, delad
1 krm nymald svartpeppar
Till garnering:
1 citron, finstrimlat skal
1 dl plockade färska örtblad och små kvistar tex oregano, salvia, timjan eller basilika
Gör så här:
Blanda ingredienserna till marinad 1 i en bunke. Putsa köttet och lägg det i marinaden. Täck med plastfilm och låt stå kallt i minst 2-3 timmar, gärna över natten. Vänd köttet 2-3 ggr under tiden.
Sätt ugnen på 175 grader. Torka av köttet. Bryn det hastigt i en stekpanna i oljan så att det får fin färg på ytan. Lägg köttet i en ugnsfast form, salta och peppra. Stick in en kött termometer så den är mitt i tjockaste delen. Stek köttet i nedre delen av ugnen (i varmluftsugn, annars i mitten) tills köttet har en temperatur av ca 72 grader. Ös 2-3 gånger under tiden.
Låt köttet vila täckt med ugnsfolie i ca 20 minuter. Skär sedan fina skivor och lägg på uppläggningsfat.
Vispa ihop ingredienserna till marinad 2 och slå den över köttet. Låt stå och dra i ca 30 minuter (täck med folie igen under dragningen så att det inte blir helt kallt). Garnera med citronskal och örter. Servera köttet ljummet.
Perfekt till buffe eller gäster som inte kommer i tid.
Leave a Reply