Ett underbart recept från Maud Onnermark.
Ingredienser 1 tårta, (10-12 bitar):
Botten:
200 g mandelmassa
2 stora ägg
2 msk kakao
Chokladmousse:
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 äggulor+2 äggvitor
4 msk apelsinlikör (tex Contreau)
3/4 dl strösocker
Garnering:
50 g mörk choklad,hackad
1 apelsin
1/2 dl strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Botten: Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den med rivjärn. Blanda den med ägg och kakao till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter. Häl i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter tills den stannat. Låt kallna.
Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp 1 dl av grädden. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och låt dem smälta i grädden. Hacka chokladen och låt den också smälta i grädden. Rör ner gulorna och smaka av med likören.
Vispa äggvitor till skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget under vispning till en maräng. Vispa resten av grädden. Vänd ner 1/3 av grädden i chokladkrämen och sedan resten av grädden och till sist marängen. Häll smeten över den kalla botten och låt stå i kyl i minst 4 timmar. frys sedan om du vill (Du kan göra kakan långt i förväg och ha i frysen tills det ar dags. Ta då kakan ur frysen och sätt i kylen för att tina långsamt dagen för festen).
Garnering: Smält 2/3 av chokladen över vattenbad eller i mikro. Rör sedan ner resten. Bred tunt på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Gör långa flisor med vass kniv. Finstrimla apelsinskalet med zestjärn. Pressa saften. Koka saft, skal och socker i 5 minuter. Låt svala och sila. Garnera inför serveringen.
Leave a Reply