Bergenströms perfekta bullar

Anna och Fanny Bergenström är för evigt inspirerande och deras kokböcker är flitigt använda i mitt kök. En absolut favorit är deras snabba enkla bullar som blir perfekta varje gång med härlig skorpa.

Ingredienser:

5 dl fingervarmt vatten

1 dl mjölk

12 pkt jäst (25 gr)

2 tsk salt

1 msk honung

12 1/2 dl mjöl

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Häll över vatten och rör tills jästen löst upp sig, tillsätt honung och mjölk och rör runt. Tillsätt mjöl och salt och rör samman till en deg. Degen blir mycket lös och kladdig. Strö över lite mjöl över degen och täck bunken med en handduk eller med plastfilm och sätt att jäsa i 1-1 1/2 timme. Värm ugnen till 250 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Häll upp degen på diskbänken och skär bitar av degen och lägg på plåten. Lite kladdigt men bullarna blir jättefina ändå. Jag skär med degskrapan och ser till att skrapan hela tiden är mjölig för minsta möjliga kladd. Ca 6 bullar per plåt. Försökt få dem så lika i storlek som möjligt så att de blir klara samtidigt. Sätt plåtarna i ugnen i ca 17 min. Jag har en skål vatten i ugnen när bullarna gräddas så får de extra krispig skorpa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *