4 port
Ingredienser:
2 schalottenlökar
1 dl olivolja
3 dl risottoris, t ex aborio
2 1/2 dl vitt vin
7–10 dl varm grönsaksbuljong
1 broccolihuvud
100 g rökt tärnat sidfläsk
1 tsk svartpeppar
2 dl riven parmesan
2 msk smör
1/2 dl färska hackade örter
salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Skala och skiva löken och stek i olivolja några minuter tills den blir glansig, men
inte tar färg.
2. Tillsätt riset och fräs riskornen genomskinliga i någon minut.
3. Tillsätt vinet och låt koka in under omrörning.
4. Tillsätt 1 dl buljong och låt koka in. Rör om kontinuerligt.
5. Fortsätt tillsätta buljong, lite i taget, och rör om tills den kokat in, upprepa det tills
risotton är krämig, men riset har kvar lite tuggmotstånd.
6. Dela under tiden broccolin i buketter. Råstek i torr stekpanna tills de blir sotade
och mjuknar något.
7. Rengör pannan och stek sidfläsket krispigt, peppra, låt rinna av på hushållspapper.
8. Rör ner parmesan och smör i den färdiga risotton och sedan färska örter. Smaka
av med salt och peppar.
9. Servera risotton med broccoli, sidfläsk och några extra parmesanflagor.
Tack elle mat och vin för detta smarriga recept
Leave a Reply