Ingredienser (20 bullar)
Deg
4 dl mjölk
150 g smör
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
2 tsk nystötta kardemummakärnor
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl
1 st ägg
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
2-3 msk malen kanel
1 dl strösocker
1 st ägg till pensling
Garnering
1/2 dl vatten
2 msk ljus sirap
1/2 msk stött kardemumma
1 tsk malen kardemumma
1/2 dl strösocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och mortla kardemummakärnor fint i en mortel.
Värm mjölk tillsammans med kardemummakärnor tills den är fingervarm (37 grader). Tillsätt smöret (det behöver dock inte smälta helt, utan kan vara lite klumpigt).
Slå på mjölk, smör-och kardemummablandningen över jästen så att den löses sig. Rör därefter ner socker, malen kardemumma, salt, strösocker och ägg.
Rör ner lite vetemjöl åt gången. Var försitkigt så att du inte häller på allt samtidigt, utan arbeta degen väl. När degen släpper kanterna så behöver du inte tillsätta så mycket mer mjöl (bullarna blir torra av för mycket mjöl). Arbeta degen i minst 10 min tills du fått en slät och fin deg.
Jäs degen under bakhanduk i minst 60 min. Slå på ugnen på 200 grader.
Medan bullarna jäser kan fyllningen börja förberedas. Blanda samman smör, socker och kanel tills att du fått en krämig fyllning. Smaka gärna av fyllningen. Ibland vill man ha i extra kanel eller socker, då är det bara att köra på det.
När degen har jäst till dubbel storlek är det dags att baka ut den. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en deg i taget till en form av en rektangel.
Bred över en fjärdedel av fyllningen och vik ihop långsidorna mot varandra, så att degen blir dubbel.
Skär den vikta rektangeln i ca 3 cm breda remsor. Snurra remsan och vik ihop som en kringla och lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Se hur man snurrar degen här.
Fortsätt som ovan tills du använt hela degen och dess fyllning. Jäs bullarna under bakhandduk i minst 40 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna.
Blanda vatten-och sirap i ett glas. Blanda även kardemumma och socker i en skål.
Pensla bullarna när de kommer ut ur ugnen med sirapsblandningen och strö DIREKT på rikligt med kardemumma och sockerblandning.
Leave a Reply