Minipizza

Ingredienser (8-10 minipizzor):

Pizzadeg:
1/2 jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja (Zeta Extra jungfruolivolja Classico)
1 tsk honung
1 tsk salt
7-8 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
Topping:
1 gul lök
1 msk olivolja (Zeta Extra jungfruolivolja Classico)
1 burk finkrossade tomater (Zeta Finkrossade tomater)
1/2 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk torkad eller färsk oregano
1 1/2 dl linser (Zeta Linser Ekologiska)
2 fpk mozzarella (Zeta Mozzarella, italiensk) (á 125 g) några blad ruccola

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja, honung och salt och rör om tills jästen löst sig.
Blanda i vetemjölet lite i taget men spara ungefär 1/2 deciliter till utbakningen.
Knåda ihop till en smidig deg, gärna med degkrokarna på en elvisp. Låt degen jäsa under en bakduk i ungefär 30 minuter.

Hacka löken fint och stek den mjuk och genomskinlig i olivolja.
Häll på tomater, krydda med socker, salt och oregano och rör om ordentligt. Låt såsen puttra i cirka 20 minuter.

Skölj linserna i kallt vatten och blanda ner dem i tomatsåsen.
Låt såsen puttra i ytterligare 5 minuter. Ställ av och låt den svalna.

Sätt ugnen på 225 grader.

Vält upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 8-10 delar.
Kavla ut varje del till en liten pizzabotten.
Lägg pizzorna på bakpappersklädda plåtar.
Lägg på en klick tomatsås på varje pizza och bred ut den men lämna cirka 1 – 2 centimeter deg runt om kanten.
Riv mozzarella på rivjärn eller skär den tunt och lägg ut över tomatsåsen.

Grädda pizzorna, en plåt i taget i cirka 10 minuter.

Dekorera de färdiga pizzorna med ruccola.

Man kan såklart variera sin vegetarisk pizza i oändlighet. Färska skivor tomat, oliver, kapris, svamp och annat gott är förslag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *