Ingredienser (40 st):
50 g jäst gör söta degar
5 dl kall mjölk
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran (2 påsar)
200 g mjukt smör
cirka 15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g mjukt smör
200 g mandelmassa
100 g riven/hackad vit choklad
100 g russin
1/2 apelsin, rivet skal
Till pensling:
1-2 ägg
Till garnering:
25 g hackade hasselnötter (gärna rostade lite i panna eller ugn)
Gör så här:
Lägg russinen i blöt i vatten.
Smula jästen i degbunken och tillsätt lite av mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken.
Gnugga saffranspåsarna med ett skedblad, så att saffranet finfördelas i påsarna. Tillsätt salt, strösocker, saffran, mör i kickar och mjölet lite i taget.
Arbeta degen länge i köksmaskinen tills den blir smidig och släpper bunkens kanter, ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 1 timme eller över natten i kylen i en oljad plastlåda med lock.
Fyllning: blanda smör, riven mandelmassa, riven choklad, russin (ta upp dem ur vattnet och låt de rinna av först) och apelsinskal i en skål.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Dela i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta ca 30-40 cm. Bred hälften av fyllningen på varje platta. Vik plattan i tre delar på längden och kavla längderna så de blir ca 15 cm breda.
Skär längderna i 2,5 – 3 cm breda bitar. Vrid dem på mitten ett helt varv. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
Pensla bullarna två gånger med uppvispat ägg. Strö över hackade hasselnötter. Grädda bullarna i mitten av ugnen cirka 8 minuter. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.
Leave a Reply