Pumpasoppa med rostat fröfräs

Ingredienser (4 personer):

1 kg pumpa tex butternut eller muskatpumpa (ca 600 gr eller 1 liter färdigskurna bitar)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 färsk röd chili

1 cm ingefära

2 msk olivolja

ca 8 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

saften från 1 lime

salt

2 dl kokosgrädde

ett litet knippe färsk koriander eller persilja för dekoration

rostat fröfräs:

1 msk smör

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl pumpafrön

2 msk sesamfrön

1/2 tsk flingsalt

Skala och dela pumpan i stora bitar. Skala löken och dela i 4 delar. Ta bort skalet på vitlöksklyftorna och hacka dem. Dela chilin och ta bort kärnorna. Skala och hacka ingefäran fint. Fräs pumpa, lök, vitlök, chili och ingefära i olja några minuter. Rör om under tiden. Löken ska bli mjuk men inte få färg. Täck grönsakerna med vatten och smula i buljongtärningarna. Låt koka upp och sedan sjuda i 20 minuter eller tills pumpan är genommjuk. Under tiden rostar du frön: smält smöret i en stekpanna. Lägg fröna i pannan och fräs några minuter medan du rör om. De skall bli lite gyllenbruna. Mixa soppan slät med stavmixer. Pressa limen och häll saften i sopan. Smaka av med salt. Häll upp soppan i tallrikar och vänd försiktigt ned kokosgrädden så att soppan blir vackert “randig”. Servera med koriander eller persilja och frön på toppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *