Smuljpaj är busenkelt och blir jättegott. Går att variera i oändlighet genom att byta frukt/bär och genom att variera tillbehör; vanlijsås, glass, creme fraiche etc.
Ingredienser:
125 gram smör (eller margarin)
3 dl vetemjöl
1 dl socker
3-4 deciliter skivad/hackad frukt eller bär
1/2 – 1 1/2 dl socker till bären
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna med mjölet och sockret så att det blir till en grynig massa.
- Smöra en ugnssäker form. Lägg i frukt eller bär och sockra lite lätt. Använder du rabarber eller något syrligt bär sockrar du rejält (minst 1/2 dl) och strör även över lite potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Gör du äpplepaj strör du med fördel över lite kanel.
- Smula sedan mjölblandningen över frukt eller bär.
- Strö lite farinsocker över kaka på toppen för lite färg och god krisp.
- Sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter
Varianter:
- Äpple
- Rabarber kanske med jordgubbar
- Blåbär
- Skogsbärsblandning
- Björnbär
Leave a Reply